ÇUBUK BİLİM VE SANAT MERKEZİ
SIKÇA SORULAN SORULAR
1) Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) Nedir?
Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM), ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmaları ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla valiliklerin teklifi üzerine bakanlıkça açılan eğitim merkezleridir.
2) Özel Yetenekli Birey Kimdir?
Yaşıtlarına göre daha hızlı öğrenen; yaratıcılık, sanat, liderliğe ilişkin kapasitede önde olan, özel akademik yeteneğe sahip, soyut fikirleri anlayabilen, ilgi alanlarında bağımsız hareket etmeyi seven ve yüksek düzeyde performans gösteren bireydir.
3) Bilim ve Sanat Merkezlerine Öğrenci Seçimi Nasıl Yapılmaktadır?
Genel yetenek, resim ve müzik alanlarında özel yeteneği olan öğrenciler, kendi okullarında sınıf öğretmenleri, rehber öğretmenleri ve okul yönetimi tarafından belirlenerek yönlendirilmektedir.
Bilim ve sanat merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen sınıf seviyesine ve uygulama takvimine göre yapılmaktadır. (2017 Yılı için 1., 2. ve 3. sınıflardan başvuru alınmıştır.)
4) Bilim ve Sanat Merkezlerine devam eden öğrencilerin devam zorunluluğu nasıldır?
BİLSEM’lerde bir eğitim ve öğretim yılında özürsüz devamsızlık süresi eğitim süresinin %30’unu geçemez. Devamsızlığı %20’ye ulaşan öğrenciye devamsızlık uyarısı gönderilir. Mazeret göstermeksizin devamsızlık sınırını aşanların kaydı dönem sonunda silinir.
5) Bilim ve Sanat Merkezlerine devam eden öğrencilerin ilişik kesilme durumları nasıldır?
Her program sonunda, programa devam eden öğrencilerin durumları BİLSEM öğretmenler kurulunda değerlendirilir. Devam ettiği programdan istifade edemediği ve programa devamında yarar bulunmadığı oy çokluğuyla kararlaştırılan öğrencilerin BİLSEM’le ilişiği kesilir. Karar öğrenci velisine bildirilir.
6) Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) hangi tür etkinlikler uygulanmaktadır?
BİLSEM’lerde özgün ürün, proje ve üretimlerin gerçekleşmesi için öğrencilerin yeteneklerine uygun proje tabanlı, disiplinler arası, zenginleştirilmiş, farklılaştırılmış eğitim programı uygulanır ve eğitim etkinlikleri düzenlenir.
7) Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) hangi tür program basamakları uygulanmaktadır?
Uyum (2 ay): BİLSEM’e yeni kaydı yapılan öğrencilerin sosyal ve psikolojik gelişimleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bu öğrencilere bilim ve sanat merkezini tanıtmak için yürütülen eğitim programıdır.
Destek Eğitimi (2 yıl): Genel zihinsel yetenek alanından tanılanan öğrencilerin tüm alan/disiplinlerle ilişkilendirilerek yürütülen eğitim programıdır.
Bireysel Yetenekleri Farkettirme (B.Y.F) (3 yıl): Genel zihinsel yetenek alanından tanılanan ve destek eğitim programını tamamlayan öğrencilerin bireysel yeteneklerini fark etmeleri amacıyla yürütülen eğitim programıdır.
Özel Yetenekleri Geliştirme (Ö.Y.G) (Genel Zihinsel Alan 2 yıl - Görsel Sanatlar ve Müzik Alanları 4 yıl): Müzik ve görsel sanatlar yetenek alanından uyum programını, genel zihinsel yetenek alanından ise bireysel yetenekleri fark ettirme programını tamamlayan öğrencilerin özel yeteneklerini geliştirmek amacıyla yürütülen eğitim programıdır.
Proje Üretimi ve Yönetimi: Öğrencilerin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda bir alanda/disiplinde danışman öğretmen rehberliğinde bireysel olarak veya grupla yürüttükleri eğitim programıdır.
8) BİLSEM´lere kayıtlı öğrencilerin, her yıl kayıt döneminde kayıt yenilemesi gerekiyor mu?
BİLSEM’e kayıtlı olup kayıt güncelleme, döneminde işlem yaptırmayan öğrencilerin BİLSEM ile ilişiği kesilir.
9) Devam - Devamsızlık durumu nasıl uygulanmaktadır?
Devam-devamsızlık işlemleri BİLSEM modülü üzerinden takip edilmektedir.
10) BİLSEM´lere kayıtlı öğrencilere not veriliyor mu?
Bilsemlere devam eden öğrencilere not verilmemektedir. Uyum, destek, B.Y.F (Bireysel Yetenekleri Farkettirme), Ö.Y.G (Özel Yetenekleri Geliştirme) ve Proje Üretimi ve Yönetimi aşamalarını tamamladıklarında bitirme sertifikası verilmektedir.